Ahol mindig van válasz a szükségre

„Légy te az oka annak, hogy valaki hisz az emberi jóságban”
A fenti mottót mindig is magaménak vallottam, míg 2020 novemberében elérkezett az idő, hogy a járvány második hulláma idején tettekre is váltsam egy karitatív közösség létrehozásával.

Már több mint egy évtizede Balatonszemesen élek, először nyaralótulajdonosként kerültem ide, majd később helyi lakossá váltam. Sokszor megtapasztaltam és nagyon szimpatikusnak tartottam, hogy mennyit segítenek egymásnak az emberek itt a községben: rokonoknak, szomszédoknak, jó ismerősöknek. De mi van azokkal – tettem fel a kérdést, akiknek se rokona, se ismerőse nincs a környéken? Régebben olvastam egy cikket egy civil kezdeményezésről, amit egy Pest megyei településen valósítottak meg sikeresen. A lényege az önzetlen segítségnyújtás volt: bárki felajánlhatott bármit, legyen az egy tálca sütemény vagy éppen szerelésben való segítségnyújtás. Akinek szüksége volt rá, igénybe vette, és cserébe neki is fel kellett ajánlania valamit. Megtetszett ez az ötlet, de én egy kicsit máshogy, balatoni viszonyokra átalakítva képzeltem el.

Először kitaláltam a nevet: Balatonszemesi Adománybank. Majd egy alapítótársam segített létrehozni az online technikai hátteret, és egy táblázatban kezdtük el rögzíteni a felajánlásokat és az igényeket. Az anonimitást őriztük, az átadásokról pedig posztot készítettünk a közösségi média oldalunkra, hogy megmutassuk, jó helyre került az adomány.
Kezdetben csak mi voltunk a felajánlók, de hihetetlen gyorsasággal terjedt a segítségnyújtás lehetőségének híre. Fél év alatt több mint 250 adományozáson vagyunk túl! A felajánlások között volt már mosogatógép, szekrénysor, babaruhák, babakocsi, sütemény, illetve számos fizikai segítség is: többek között kerti munka, favágás, vásárlási segítség. Karácsonykor és húsvétkor szerveztünk tartósélelmiszer-gyűjtést is, mellyel sok rászoruló családot sikerült támogatni.
Sok-sok megható, lélekemelő pillanatnak voltunk részesei, a segítségnyújtáson keresztül emberi sorsokat ismerhettünk meg. Balatonszemesen kívül már vannak tagjaink Balatonőszödön, Szárszón, Földváron, Kőröshegyen, Siófokon, Viszen, Karádon, Hácson, Lengyeltótiban és Budapesten is. Egyre több nyaralótulajdonos is csatlakozik hozzánk, aminek nagyon örülünk, jóleső érzés, hogy ennyi tagunk van.
Régi igazság, hogy az emberek alapvetően jók, és szeretnek segíteni, ha úgy érzik, hogy megfelelő ügyet támogatnak. Adománybankunk egész évben nyitva van, az önzetlen jóság üzemelteti.

/Kiss Gabriella/