Apa-lánya bringatúra: Két keréken Rómába az autista gyerekekért

Családunk két tagja (Apa és lánya, azaz Szani és a 16 éves Zsuzsi) veresegyházi otthonunktól egészen Amszterdamig, a Tulipános kertekig és az Északi-tengerig kerekezett. Hollandiát és az Északi-tengert egy 9 napos, 900 km-es bringázással érték el 2020 nyarán. Az úton a két bringást az édesanya és a család legkisebb tagja, a 13 éves autista Dani is elkísérte autóval. A család már előtte is segített Dani auti iskolai csoportjának, de a járvány ezt a jótékonysági kezdeményezést új szintre emelte.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozott szinte mindenkit, köztük az Autistic Art Alapítvány által támogatott 11 autista lakóotthont is. Ezért utunk során adománygyűjtést szerveztünk, hogy az összegyűlt pénzből a lakóotthonokat segítsük. A család az utat saját maga finanszírozza, az összegyűlt támogatás teljes mértékben az autista fiataloknak ment. Utunk másik fontos célja az autizmus társadalmi elfogadásának és megértésének a segítése volt. Mivel mi is egy autista kisfiút nevelünk, jól ismerjük az autizmus mindennapi kihívásait.

A tavalyi utunk nagyon jól sikerült, ezért idén is bringára pattan Apa és lánya, hogy Zalaegerszegről indulva, Boncodföldét (az egyik első autista lakóotthon helyszínét) érintve Rómába kerekezzenek. Az idei út 2021. július 24-én indul és 1300 km a cél, 13 nap alatt, két keréken. Az adománygyűjtés idén a 11 lakóotthonon kívül 3 iskola autista csoportjának (köztük fiunk, Dani sulijának is) segít majd, amiből fejlesztő játékokat, eszközöket és könyveket tudnak venni a gyerekeknek.

Az útról a család „anyája” blogot is vezet, ahol bárki követheti utunkat. Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni ezt a jó ügyet, fontos számunkra, hogy az emberek az autizmust kicsit jobban megértsék és ily módon el is fogadják – hiszen a köztünk élő autista gyerekek és felnőttek ugyan mások, ők is szeretnek, félnek, éreznek, és szeretnének a társadalom teljes jogú tagjaivá válni.

Utunkhoz dal is készült idén tavasszal, Z. Kiss Zalán vezetésével, Pásztor Anna, Nagy Feró és Boros Csaba részvételével: a „Tulipánoskert 2021” egy utazást mutat be, amely során a vágyott Itália helyett a gép váratlanul Hollandiában landol, mi pedig az először ijesztő és nehéz helyzet után szép lassan felfedezzük új világunk szépségeit is. Hallgassátok meg! https://www.youtube.com/watch?v=9LvaG6ObrqM

A blog pedig, ahol a család kalandjait követhetitek itt elérhető: https://apalanyabringatura.blogspot.com/

/Medveczky Zsuzsa/