Ne dolgozz hiába!

Könyvtáros vagyok és informatikus mérnök, bár már nem dolgozom a szakmámban. Amikor a járvány hazánkba érkezése után először lezárták az országot, és vele együtt az iskolákat, a pedagógusok egy soha nem tapasztalt, nehéz kihívás előtt álltak. Mindenki feladatokat és tananyagokat akart gyártani, vagy ha nem akart, akkor is úgy gondolta, hogy ilyesmit kell tennie.

Én azonban másképpen gondolkodtam. Mérnökként a célszerűség, takarékosság fontos szempont, és hogy ne végezzünk dupla munkát. Tudtam, hogy rengeteg már kész tananyag van a neten, csak össze kell őket gyűjteni, és az elérhetőségüket ismertté tenni azok számára, akik majd használni akarják.

Informatikusként nem volt nehéz hamar megtalálnom a megfelelő formát, és pár nap múlva már üzemelt az adatbázis, ami azóta is elérhető és folyamatosan bővül. Eleinte abban reménykedtem, hogy nem egyedül fogom végezni ezt a feladatot, de végül nem csatlakozott senki. Így is sikerült több száz releváns linket feltöltenem az adatbázisba. A találatok tantárgyak és évfolyamok szerint rendezve várják a tanárokat és tanulókat. Van ott minden YouTube-videótól kezdve interaktív weboldalig. Az oldalon tárgyszóra is lehet keresni. A Tananyagkeresőnek a Facebook-oldal szerint már több, mint ezer használója van.

Bár jelen állás szerint az ország iskolái visszatérhetnek a rendes tanítási rendhez, ez a munka akkor sem lesz haszonlatan.

/Domokos Anna/

Fotó: https://www.pexels.com/