Online tanoda

Az IndaHouse Hungary Egyesület borsodi hátrányos helyzetű gyerekeknek üzemeltet hétvégi tanodát, iskolaelőkészítő és koragyermekkori fejlesztő programot, elsősorban Budapestről leutazó önkéntesekkel. Munkánk nagyon nagy mértékben függ a személyes jelenléttől, hiszen az „egy gyerek – egy önkéntes” modell teszi lehetővé, hogy a gyerekek megtapasztalják a csak rájuk irányuló figyelmet, amiben egyébként ritkán van részük.

A 2020 tavaszán kezdődő lezárások komoly kihívás elé állították a szervezet munkatársait és önkénteseit, hiszen nem találkozhattunk többé a gyerekekkel és egymással is alig. Nagyon aggódtunk, hogy mi lesz a jól felépített programunkkal, amely a hétről hétre készülő, személyre szabott feladatlapok közös megoldásán alapult, és hogyan tudjuk megakadályozni a gyerekek lemorzsolódását. Az is kérdéses volt, hogy lesz-e elég önkéntes, aki vállalja, hogy máskor és más módon segít, mint amire eredetileg vállalkozott.

Első és legfontosabb feladatunknak azt tekintettük, hogy támogassuk a gyerekeket az iskolai feladataik elvégzésében, hiszen az új helyzet sok lehetőségtől vágta el őket, és azzal fenyegetett, hogy még jobban lemaradnak. A legtöbb családnál az online tanulásra alkalmas eszközök sem álltak rendelkezésre, ezért az egyesület gyűjtést rendezett, és a családokat használt laptopokkal, tabletekkel látta el, a helyi munkatársak pedig megtanították a gyerekeket az eszközök használatára. A hétről hétre változó egészségügyi helyzet, az éppen érvényes előírások függvényében egy év alatt többször változtatni kellett a modellen. Amikor lehetőség volt rá, a gyerekek pár fős turnusokban, a tanodaépületből kapcsolódtak be az online órákba, hosszú hónapokon át viszont csak otthonról.

Végül a legfontosabb cél megvalósult: a 150 gyerek többségét sikerült bent tartani a programban, sőt újonnan csatlakozók is voltak. Mindannyian rengeteget tanultuk, fejlődtünk, és ez csak úgy volt lehetséges, hogy nagyon sokat kommunikáltunk egymással. Úgy érzem, hogy a nehézséges dacára, vagy talán éppen azok miatt egy megerősödött közösséggel vághatunk neki az előttünk álló nyári táboroknak és szeptembertől az új tanévnek!

/Almádi Ágnes/